top of page
Inapoi

Alegerea Si Amenajarea Unei Biblioteci

Chiar daca in ultimii ani tehnologia ocupa tot mai mult loc in vietile noastre, cartile au fost si vor ramane mereu prezente in casele noastre. Astfel, o biblioteca, ramane indispensabila.
Pe langa functia de depozitare a cartilor sau a diverselor obiecte de decor, aceasta poate schimba complet aspectul unui spatiu, poate fi folosita pentru divizarea spatiului sau poate deveni piesa centrala de mobilier dintr-o incapere.

Alegerea Si Amenajarea Unei Biblioteci

Inchisa sau deschisa, suspendata in tavan sau pe podea, o biblioteca poate imbraca diverse forme si poate fi un puternic element arhitectural care prin diferite compozitii si texturi sa modeleze un spatiu si sa schimbe complet perceptia asupra unui spatiu.

Alegerea Si Amenajarea Unei Biblioteci

Atunci cand va decideti sa achizitionati o biblioteca, trebuie luate in considerare cateva lucruri esentiale:
· Incaperea si locul din incapere in care va fi pozitionata
· Dimensiunea spatiului de care dispuneti pentru amplasare
· Stilul in care este sau va fi amenajata incaperea, e esential ca biblioteca sa se incadreze in coordonatele aceluiasi stil.
· Pentru a afla cate corpuri si cate rafturi sunt necesare si ce functii trebuie sa indeplineasca acestea e esential sa stiti numarul cartilor si al obiectelor ce vor fi depozitate in biblioteca
· Incercati sa adaugati putin contrast. Cand lucrurile sunt prea omogene, ele pot deveni plate, incercati sa adaugati contrast fie printr-o pata de culoare, prin materialul folosit sau prin forma.
· Bineinteles bugetul disponibil pentru achizitonare.
· Cu siguranta rezultatul final va fi unul optim, daca alegeti sa apelati la specialisti in domeniu: designeri de interior, arhitecti de interior, producatori de mobilier, etc.

Alegerea Si Amenajarea Unei Biblioteci

Pentru ca pe multi ii sperie ideea de a avea o biblioteca deschisa, gandindu-se la aspectul dezordonat pe care poate sa il ia odata ce incepem sa punem diverse obiecte pe ea, iata cateva reguli pentru ca aspectul acesteia sa ramana unul placut:
· Atunci cand alegeti ce carti sau obiecte sa puneti pe ea, cheia este sa va asigurati ca acestea sunt conectate cumva intre ele, fie prin culoare, fie prin stil, tema sau o combinatie a acestora.
· Puneti articolele mai inalte in spate si articolele mai mici in fata.
· Cartile nu trebuie puse doar pe verticala in rand, incercati sa combinati diverse grupuri de carti verticale cu cele orizontale.
· Aranjati cartile fie in functie de culoare, fie dupa tema, fie dupa autor, in ordine alfabetica, pe categorii sau chiar dupa editura.
· Puneti cartile mai mari si mai grele pe rafturile de jos iar pe cele mai usoare pe rafturile de sus.
· Nu inghesuiti cartile, alternati grupuri de carti cu diverse obiecte de decor.
· Imbina obiectele de decor astfel: un obiect decorativ de dimensiuni mici, unul de marime medie, iar apoi unul mare, pentru un aspect proportional si armonios.
· Cand alegeti o biblioteca inalta, pana in tavan, lasati spatiu suficient in fata pentru a amplasa un element (de ex. o scara) ca va va ajuta sa luati cartile de pe rafturile de sus.
· Lasati rafturile sa respire, nu inghesuiti cartile si obiectele de decor, putin spatiu intre acestea va face sa para totul mai aerisit si mai ordonat.
· Un aspect foarte important, care poate schimba complet aspectul bibliotecii este lumina. Lumini de accent, spoturi incastrate sau benzile LED la o temperatura de culoare si o luminozitate adecvata vor adauga bibliotecii un aspect cu totul aparte.
‌‌
‌‌

Alegerea Si Amenajarea Unei Biblioteci

Pentru ca optiunile existente sunt foarte variate, cu putina imaginatie si mult curaj, cu siguranta biblioteca va fi o piesa centrala din amenajare ce nu va ramne neobservata.

Alegerea Si Amenajarea Unei Biblioteci

Blog

bottom of page